Sommelier Selection 2009

Sommelier selection 2009 | Sommelierska selekcija 2009

Datum in lokacija: 25. februar, 2014, Kmetijski zavod Maribor
Dejan Baier, predsednik tekmovanja Sommelierska selekcija 2014

Tekmovanje že 11 let zapored usmerja Zavod SloVino pod okriljem Sommelier.si Academy.

REZULTATI  | KOMISIJA | FOTOGALERIJA | Špargelj vina (zgodovina) | PARTNERJI IN PODPORNIKI

REZULTATI SOMMELIERSKE SELEKCIJE 2014

Tekmovanje Sommelierska selekcija 2014 je potekala 25. februarja, v veliki dvorani Zavoda SloVino. Za naklonjenost 28 članske sommelierske komisije se je potegovalo 70 različnih vin.

Izbrana vina širšemu krogu konzumentov močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.

ŠPargelj vina, vina k špargljevim in zelenjavnim jedem – Sommelierska selekcija 2014

  • Sauvignon, 2013, suho, Vino Gaube,  Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2012, suho, Vino Kušter,  Štajerska Slovenija
  • Sauvigon, 2013, suho, Zlati grič,  Štajerska Slovenija
  • Zvrst sauvignon & sivi pinot, 2013, suho, P&F Jeruzalem Ormož,  Štajerska Slovenija
  • Sauvigon Lella, 2013, suho, Vina Kolarič, Štajerska Slovenija
  • Laški rizling, 2012, suho, Vina Gjerkeš, Prekmurje

Vina k ribjim jedem – Sommelierska selekcija 2014

  • Chardonnay, 2013, suho, Ptujska klet vinarstvo,  Šajerska Slovenija
  • Gomila exceptional chardonnay, 2012, suho, P&F Jeruzalem Ormož,  Štajerska Slovenija
  • Renski rizling Icon collection, 2013, suho, Vina Kolarič, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2014 – laški rizling

  • ZMAGOVALEC: Laški rizling Breg, 2012, suho, Vinska klet Marof, Prekmurje
  • Laški rizling, 2011, sladko, Vinogradništvo Cvetko, Štajerska Slovenija
  • Laški rizling, 2013, suho, Vino Gaube,  Štajerska Slovenija
Vina k jedem iz govedine in divjačine – Sommelierska selekcija 2014

  • Izbrani teran ptp, 2011, suho, Matej Colja, Kras
  • Cabernet frank, 2004, suho, Peršolja Dejan, Goriška Brda
  • Cuvee Truške rdeče, 2009, suho, Ekološko vinogradništvo Rodica Truške, Slovenska Istra
  • Modri pinot, 2012, suho, Zlati grič,  Štajerska Slovenija
  • Merlot Brgalot, 2011, suho, Kmetija Benedetič, Goriška Brda

Sommelier selection 2014 – sivi pinot

  • ZMAGOVALEC: Sivi pinot, 2013, suho, Ptujska klet vinarstvo,  Štajerska Slovenija
  • Sivi pinot suhi jagodni izbor, 2007, sladko, Vinogradništvo Čurin Prapotnik,  Štajerska Slovenija
  • Sivi pinot, 2011, suho, Vino Frešer,  Štajerska Slovenija
  • Sivi pinot, 2012, suho, Kmetija Prinčič, Goriška Brda

KOMISIJA

Komisijo za izbor vin Sommelierska selekcija sestavljajo vabljeni vinski strokovnjaki sommelierji. Člani komisije ne poznajo nobenih podatkov o vinih, ki jih izbirajo – slepa degustacija. Pri izboru upoštevajo organoleptične lastnosti vin. Najpomembnejša postavka točkovanja je skladnost vina z jedmi in uporabnost v kulinariki.

Sommelierji, ki so 25. februarja je na Zavodu SloVino v dveh komisijah izbirali vina v akciji Sommelierska selekcija 2014 so:

  • Danilo Štumberger
  • Alojz Cedula
  • dr. Leon Repovž
  • Janez Malovrh
  • Leopold Furman
  • Slavko Muršič
  • Dolores Fideršek
  • Bogomir Remih
  • David Vasiljevič
  • Boštjan Plot
  • Dušan Kelbič
  • Robert Puklavec
  • Andrejka Gažovič
  • Igor Šuštarčič
  • Jože Bagola
  • Zlatko Šparakl
  • Peter Rataj
  • Marko Mlinarič
  • Vinko Hojski
  • Zoran Pernek
  • Robert Merzel
  • Damir Tomič
  • Branko Žlof
  • Rajko Hojs
  • Smiljan Benkovič
  • Matjaž Ledinek

Dejan Baier in Janez Verboten predsednika tekmovanja Sommelierska selekcija 2014

FOTO UTRINKI SOMMELIERSKE SELEKCIJE

OBSEŽNA FOTOGALERIJA

SOMMELIER SELECTION – temelji na akciji ŠPargelj, ki se je pričela leta 2004.

Vse od takrat se vsakoletno zbere komisija vinskih svetovalcev sommelierjev, ki pod okriljem Zavoda SloVino izpelje “slepo” degustacijo prijavljenih vin. Njihova selekcija usmerja potrošnika k idelnemu povezovanju vina z jedmi in ustvarjanju harmonije okusov.

Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. Strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem, k jedem iz govedine in divjačine, k ribjim jedem, h gobjim jedem ter k prleški in prekmurski gibanici ter izbrati vina v posamezni Best of kategoriji.

Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji »Sommelierska selekcija«. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami – v obliki znamkice na steklenici. Označena vina širšemu krogu močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.

V nadaljevanju se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se nadaljujejo na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer kuharji pripravljalo dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommeliersko izbranimi vini.

PARTNERJI IN PODPORNIKI