Sommelier Selection 2012

Sommelier selection 2012 | Sommelierska selekcija 2012

Datum in lokacija: 25. februar, 2014, Kmetijski zavod MariborDejan Baier, predsednik tekmovanja Sommelierska selekcija 2014

Tekmovanje že 11 let zapored usmerja Zavod SloVino pod okriljem Sommelier.si Academy.

REZULTATI  | KOMISIJA | FOTOGALERIJA | Špargelj vina (zgodovina) | PARTNERJI IN PODPORNIKI

REZULTATI SOMMELIERSKE SELEKCIJE 2014

Tekmovanje Sommelierska selekcija 2014 je potekala 25. februarja, v veliki dvorani Zavoda SloVino. Za naklonjenost 28 članske sommelierske komisije se je potegovalo 70 različnih vin.

Izbrana vina širšemu krogu konzumentov močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.

ŠPargelj vina, vina k špargljevim in zelenjavnim jedem – Sommelierska selekcija 2014

  • Sauvignon, 2013, suho, Vino Gaube,  Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2012, suho, Vino Kušter,  Štajerska Slovenija
  • Sauvigon, 2013, suho, Zlati grič,  Štajerska Slovenija
  • Zvrst sauvignon & sivi pinot, 2013, suho, P&F Jeruzalem Ormož,  Štajerska Slovenija
  • Sauvigon Lella, 2013, suho, Vina Kolarič, Štajerska Slovenija
  • Laški rizling, 2012, suho, Vina Gjerkeš, Prekmurje

Vina k ribjim jedem – Sommelierska selekcija 2014

  • Chardonnay, 2013, suho, Ptujska klet vinarstvo,  Šajerska Slovenija
  • Gomila exceptional chardonnay, 2012, suho, P&F Jeruzalem Ormož,  Štajerska Slovenija
  • Renski rizling Icon collection, 2013, suho, Vina Kolarič, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2014 – laški rizling

  • ZMAGOVALEC: Laški rizling Breg, 2012, suho, Vinska klet Marof, Prekmurje
  • Laški rizling, 2011, sladko, Vinogradništvo Cvetko, Štajerska Slovenija
  • Laški rizling, 2013, suho, Vino Gaube,  Štajerska Slovenija
Vina k jedem iz govedine in divjačine – Sommelierska selekcija 2014

  • Izbrani teran ptp, 2011, suho, Matej Colja, Kras
  • Cabernet frank, 2004, suho, Peršolja Dejan, Goriška Brda
  • Cuvee Truške rdeče, 2009, suho, Ekološko vinogradništvo Rodica Truške, Slovenska Istra
  • Modri pinot, 2012, suho, Zlati grič,  Štajerska Slovenija
  • Merlot Brgalot, 2011, suho, Kmetija Benedetič, Goriška Brda

Sommelier selection 2014 – sivi pinot

  • ZMAGOVALEC: Sivi pinot, 2013, suho, Ptujska klet vinarstvo,  Štajerska Slovenija
  • Sivi pinot suhi jagodni izbor, 2007, sladko, Vinogradništvo Čurin Prapotnik,  Štajerska Slovenija
  • Sivi pinot, 2011, suho, Vino Frešer,  Štajerska Slovenija
  • Sivi pinot, 2012, suho, Kmetija Prinčič, Goriška Brda

Izbrana so vina k ribjim jedem, vina k jedem iz govedine in divjačine ter vina k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem, ki jih priporočajo vinski svetovalci

Sommelierji priporočajo

 

V torek. 28. februarja je 25 sommelierjev profesionalcev na Zavodu SloVino izbiralo vina, ki idealno dopolnjujejo jedi. Akcija ťŠPargeljŤ se je po osmih letih aktivnosti za dvig kulture omizja preoblikovala v akcijo ťSommelierji priporočajoŤ in tako razširila kulinarično obzorje za povezavo vina in hrane še na vina k jedem iz govedine in divjačine ter vina k ribjim jedem.

 

ťSommelierji priporočajoŤ je sklop aktivnosti, povezanih z dvigom vinske in prehranjevalne kulture v Sloveniji. Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci višjih stopenj izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. V komisiji sodelujejo sommelierji z nazivom sommelier vinski svetovalec druge ali tretje stopnje. Ti strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je ťslepaŤ, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem, vina k jedem iz govedine in divjačine in vina k ribjim jedem. Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji ťSommelierji priporočajoŤ. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami ťSommelierji priporočajoŤ v obliki znamkice na steklenici. Označena vina širšemu krogu močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje. 

 

Vina, ki so prepričala zahtevno komisijo in lahko sodelujejo v akciji Sommelierji priporočajo 2012:



Sommelierji priporočajo k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem

 

Sauvignon Pullus, 2011, suho, Ptujska klet

 

Bela zvrst (sauvignon + sivi pinot), 2011, suho, P&F Jeruzalem Ormož

 

Sauvignon, 2011, suho, Zlati grič

 

Sauvignon, 2011, suho, Vinogradništvo Senekovič

 

Rumeni muškat, 2011, suho, Vinakoper

 

Rizvanec, 2011, polsuho, Kapela

 

Rumeni muškat, 2010, suho, M-Vina

 

Sauvignon, 2010, suho, Vinag

 

 


 

 

Sommelierji priporočajo k ribjim jedem

 

Laški rizling, 2009, suho, Vinogradništvo družina Kos

 

Chardonnay Pullus, 2011, suho, Ptujska klet

 

Chardonnay, 2010, suho, Vinag  

 

Renski rizling, 2010, suho, Protnerjeva hiša Joannes

 

Rebula Bagueri, 2008, suho, Vinska klet ťGoriška BrdaŤ

 

 



 

 

Sommelierji priporočajo k jedem iz govedine in divjačine

 

Modri pinot, 2009, suho, Zlati grič

 

Merlot Bagueri, 2007, suho, Vinska klet ťGoriška BrdaŤ

 

Modra frankinja Pullus, 2006, suho, Ptujska klet

 

Metliška črnina, 2009, suho, KZ Metlika

 

V komisiji ťSommelierji priporočajoŤ 2012 je sodelovalo 31 članov, od tega  25 sommelierjev druge ali tretje stopnje. Delo v dveh komisijah je potekalo 28. februarja 2012, v profesionalni degustacijski sobi na sedežu Zavoda SloVino v Mariboru.

 

Člani komisij  (vsi Sommelierji II. stopnje ali Sommelierji III. stopnje)
Dejan Baier
Franci Pavli
Jernej Podpečan
Aleksander Šikar
Aleksander Bohinc
Jože Kamenšek
Edvard Kužner
Peter Pertoci
Igor Šušteršič
Jože Bagola
Robert Hirci
Bruno Windisch
Janez Štancer
Franci Mežič
Danilo Štumberger
Slavko Muršič
Dolores Fideršek
Polona Švab
Dušan Kelbič
Bogomir Remih
Amadeja Tacer
Tomaž Krajnc
Silva Zadnik
Katja Gobec
Alojz Cedula
Člani spremljevalne komisije
Mag. Darja Zemljič
Janez Verboten
Zdravko Anđelevski
Borut Godec
Slavko Podbrežnik
Matjaž Ledinek

 

V nadaljevanju akcije ťSommelierji priporočajoŤ se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se bodo nadaljevale na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer bodo kuharji pripravljali dneve, tedne ali celo mesece jedi. ki se idealno nadgrajujejo s sommelierskio izbranimi vini.

 

Akcija ťSommelierji priporočajoŤ izhaja iz devetletne tradicije ťŠPargelj vinŤ. Vse marketinške in kulinarične aktivnosti že od prve izbire naprej  usmerja in vodi Zavod Slovino. Pri izvedbi akcije aktivno partnersko sodelujejo še Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije ter mnogi gostinci in mediji, ki podpirajo eno-gastronomski razvoj.

KOMISIJA

Komisijo za izbor vin Sommelierska selekcija sestavljajo vabljeni vinski strokovnjaki sommelierji. Člani komisije ne poznajo nobenih podatkov o vinih, ki jih izbirajo – slepa degustacija. Pri izboru upoštevajo organoleptične lastnosti vin. Najpomembnejša postavka točkovanja je skladnost vina z jedmi in uporabnost v kulinariki.

Sommelierji, ki so 25. februarja je na Zavodu SloVino v dveh komisijah izbirali vina v akciji Sommelierska selekcija 2014 so:

  • Danilo Štumberger
  • Alojz Cedula
  • dr. Leon Repovž
  • Janez Malovrh
  • Leopold Furman
  • Slavko Muršič
  • Dolores Fideršek
  • Bogomir Remih
  • David Vasiljevič
  • Boštjan Plot
  • Dušan Kelbič
  • Robert Puklavec
  • Andrejka Gažovič
  • Igor Šuštarčič
  • Jože Bagola
  • Zlatko Šparakl
  • Peter Rataj
  • Marko Mlinarič
  • Vinko Hojski
  • Zoran Pernek
  • Robert Merzel
  • Damir Tomič
  • Branko Žlof
  • Rajko Hojs
  • Smiljan Benkovič
  • Matjaž Ledinek

Dejan Baier in Janez Verboten predsednika tekmovanja Sommelierska selekcija 2014

FOTO UTRINKI SOMMELIERSKE SELEKCIJE

OBSEŽNA FOTOGALERIJA

SOMMELIER SELECTION – temelji na akciji ŠPargelj, ki se je pričela leta 2004.

Vse od takrat se vsakoletno zbere komisija vinskih svetovalcev sommelierjev, ki pod okriljem Zavoda SloVino izpelje “slepo” degustacijo prijavljenih vin. Njihova selekcija usmerja potrošnika k idelnemu povezovanju vina z jedmi in ustvarjanju harmonije okusov.

Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. Strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem, k jedem iz govedine in divjačine, k ribjim jedem, h gobjim jedem ter k prleški in prekmurski gibanici ter izbrati vina v posamezni Best of kategoriji.

Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji »Sommelierska selekcija«. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami – v obliki znamkice na steklenici. Označena vina širšemu krogu močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.

V nadaljevanju se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se nadaljujejo na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer kuharji pripravljalo dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommeliersko izbranimi vini.

PARTNERJI IN PODPORNIKI