REZULTATI SOMMELIERSKE SELEKCIJE 2014
Tekmovanje Sommelierska selekcija 2014 je potekala 25. februarja, v veliki dvorani Zavoda SloVino. Za naklonjenost 28 članske sommelierske komisije se je potegovalo 70 različnih vin.
Izbrana vina širšemu krogu konzumentov močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.
ŠPargelj vina, vina k špargljevim in zelenjavnim jedem – Sommelierska selekcija 2014
-
Sauvignon, 2013, suho, Vino Gaube, Štajerska Slovenija
-
Sauvignon, 2012, suho, Vino Kušter, Štajerska Slovenija
-
Sauvigon, 2013, suho, Zlati grič, Štajerska Slovenija
-
Zvrst sauvignon & sivi pinot, 2013, suho, P&F Jeruzalem Ormož, Štajerska Slovenija
-
Sauvigon Lella, 2013, suho, Vina Kolarič, Štajerska Slovenija
-
Laški rizling, 2012, suho, Vina Gjerkeš, Prekmurje
Vina k ribjim jedem – Sommelierska selekcija 2014
-
Chardonnay, 2013, suho, Ptujska klet vinarstvo, Šajerska Slovenija
-
Gomila exceptional chardonnay, 2012, suho, P&F Jeruzalem Ormož, Štajerska Slovenija
-
Renski rizling Icon collection, 2013, suho, Vina Kolarič, Štajerska Slovenija
Sommelier selection 2014 – laški rizling
- ZMAGOVALEC: Laški rizling Breg, 2012, suho, Vinska klet Marof, Prekmurje
- Laški rizling, 2011, sladko, Vinogradništvo Cvetko, Štajerska Slovenija
- Laški rizling, 2013, suho, Vino Gaube, Štajerska Slovenija
|
Vina k jedem iz govedine in divjačine – Sommelierska selekcija 2014
- Izbrani teran ptp, 2011, suho, Matej Colja, Kras
- Cabernet frank, 2004, suho, Peršolja Dejan, Goriška Brda
- Cuvee Truške rdeče, 2009, suho, Ekološko vinogradništvo Rodica Truške, Slovenska Istra
- Modri pinot, 2012, suho, Zlati grič, Štajerska Slovenija
- Merlot Brgalot, 2011, suho, Kmetija Benedetič, Goriška Brda
Sommelier selection 2014 – sivi pinot
- ZMAGOVALEC: Sivi pinot, 2013, suho, Ptujska klet vinarstvo, Štajerska Slovenija
- Sivi pinot suhi jagodni izbor, 2007, sladko, Vinogradništvo Čurin Prapotnik, Štajerska Slovenija
- Sivi pinot, 2011, suho, Vino Frešer, Štajerska Slovenija
- Sivi pinot, 2012, suho, Kmetija Prinčič, Goriška Brda
|
Izbrana so vina k ribjim jedem, vina k jedem iz govedine in divjačine ter vina k Pargljevim – zelenjavnim jedem, ki jih priporočajo vinski svetovalci
Sommelierji priporočajo
V torek. 28. februarja je 25 sommelierjev profesionalcev na Zavodu SloVino izbiralo vina, ki idealno dopolnjujejo jedi. Akcija ťPargeljŤ se je po osmih letih aktivnosti za dvig kulture omizja preoblikovala v akcijo ťSommelierji priporočajoŤ in tako razirila kulinarično obzorje za povezavo vina in hrane e na vina k jedem iz govedine in divjačine ter vina k ribjim jedem.
ťSommelierji priporočajoŤ je sklop aktivnosti, povezanih z dvigom vinske in prehranjevalne kulture v Sloveniji. Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci vijih stopenj izbirajo vina, ki se idealno druijo s posameznimi sklopi jedi. V komisiji sodelujejo sommelierji z nazivom sommelier vinski svetovalec druge ali tretje stopnje. Ti strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokunja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je ťslepaŤ, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k Pargljevim – zelenjavnim jedem, vina k jedem iz govedine in divjačine in vina k ribjim jedem. Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji ťSommelierji priporočajoŤ. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami označbami ťSommelierji priporočajoŤ v obliki znamkice na steklenici. Označena vina iremu krogu močno olajajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.
Vina, ki so prepričala zahtevno komisijo in lahko sodelujejo v akciji Sommelierji priporočajo 2012:
Sommelierji priporočajo k Pargljevim – zelenjavnim jedem
Sauvignon Pullus, 2011, suho, Ptujska klet
Bela zvrst (sauvignon + sivi pinot), 2011, suho, P&F Jeruzalem Ormo
Sauvignon, 2011, suho, Zlati grič
Sauvignon, 2011, suho, Vinogradnitvo Senekovič
Rumeni mukat, 2011, suho, Vinakoper
Rizvanec, 2011, polsuho, Kapela
Rumeni mukat, 2010, suho, M-Vina
Sauvignon, 2010, suho, Vinag
Sommelierji priporočajo k ribjim jedem
Laki rizling, 2009, suho, Vinogradnitvo druina Kos
Chardonnay Pullus, 2011, suho, Ptujska klet
Chardonnay, 2010, suho, Vinag
Renski rizling, 2010, suho, Protnerjeva hia Joannes
Rebula Bagueri, 2008, suho, Vinska klet ťGorika BrdaŤ
Sommelierji priporočajo k jedem iz govedine in divjačine
Modri pinot, 2009, suho, Zlati grič
Merlot Bagueri, 2007, suho, Vinska klet ťGorika BrdaŤ
Modra frankinja Pullus, 2006, suho, Ptujska klet
Metlika črnina, 2009, suho, KZ Metlika
V komisiji ťSommelierji priporočajoŤ 2012 je sodelovalo 31 članov, od tega 25 sommelierjev druge ali tretje stopnje. Delo v dveh komisijah je potekalo 28. februarja 2012, v profesionalni degustacijski sobi na sedeu Zavoda SloVino v Mariboru.
Člani komisij (vsi Sommelierji II. stopnje ali Sommelierji III. stopnje)
Dejan Baier
Franci Pavli
Jernej Podpečan
Aleksander ikar
Aleksander Bohinc
Joe Kamenek
Edvard Kuner
Peter Pertoci
Igor uterič
Joe Bagola
Robert Hirci
Bruno Windisch
Janez tancer
Franci Meič
Danilo tumberger
Slavko Murič
Dolores Fiderek
Polona vab
Duan Kelbič
Bogomir Remih
Amadeja Tacer
Toma Krajnc
Silva Zadnik
Katja Gobec
Alojz Cedula
Člani spremljevalne komisije
Mag. Darja Zemljič
Janez Verboten
Zdravko Anđelevski
Borut Godec
Slavko Podbrenik
Matja Ledinek
V nadaljevanju akcije ťSommelierji priporočajoŤ se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se bodo nadaljevale na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doivetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer bodo kuharji pripravljali dneve, tedne ali celo mesece jedi. ki se idealno nadgrajujejo s sommelierskio izbranimi vini.
Akcija ťSommelierji priporočajoŤ izhaja iz devetletne tradicije ťPargelj vinŤ. Vse marketinke in kulinarične aktivnosti e od prve izbire naprej usmerja in vodi Zavod Slovino. Pri izvedbi akcije aktivno partnersko sodelujejo e Drutvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Drutvo kuharjev in slačičarjev Slovenije ter mnogi gostinci in mediji, ki podpirajo eno-gastronomski razvoj.