Sommelier selection 2013 | Sommelierska selekcija 2013

Datum in lokacija: 25. februar, 2014, Kmetijski zavod MariborDejan Baier, predsednik tekmovanja Sommelierska selekcija 2014

Tekmovanje že 11 let zapored usmerja Zavod SloVino pod okriljem Sommelier.si Academy.

REZULTATI  | KOMISIJA | FOTOGALERIJA | Špargelj vina (zgodovina) | PARTNERJI IN PODPORNIKI

REZULTATI SOMMELIERSKE SELEKCIJE 2013

Vina k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem – Sommelierji priporočajo 2013:

Sauvignon, 2012, suho, Zlati grič, Štajerska Slovenija

Zvrst sauvignon & sivi pinot, 2012, P&F Jeruzalem, Štajerska Slovenija

Sommelierji priporočajo: Vina k ribjim jedem 2013

Sivi pinot, 2012, suho, Zlati grič, Štajerska Slovenija
in
Sivi pinot Pullus, 2012, suho, Ptujska klet vinarstvo, Štajerska Slovenija
sta prepričala zahtevno komisijo sommelierjev višjih stopenj (druge in tretje stopnje), ki je svoje delo opravila 12. marca 2013 na sedežu Zavoda SloVino in je izbrala vina v akciji Sommelierji priporočajo k ribjim jedem 2013.

KOMISIJA

39 udeležencev se je zbralo na letnem sommelierskem srečanju na Zavodu SloVino v Mariboru.

Dopoldan je potekala strokovna izbira vin v k jedem in selekcija laških rizlingov. Popoldansko dogajanje je potekalo v Restavraciji Hotela Piramida, kjer so se vinskim svetovalcem Sommelierjem ob gurmanskem kosilu predstavili slovenski vinarji.

  • Danilo Štumberger
  • Alojz Cedula
  • dr. Leon Repovž
  • Janez Malovrh
  • Leopold Furman
  • Slavko Muršič
  • Dolores Fideršek
  • Bogomir Remih
  • David Vasiljevič
  • Boštjan Plot
  • Dušan Kelbič
  • Robert Puklavec
  • Andrejka Gažovič
  • Igor Šuštarčič
  • Jože Bagola
  • Zlatko Šparakl
  • Peter Rataj
  • Marko Mlinarič
  • Vinko Hojski
  • Zoran Pernek
  • Robert Merzel
  • Damir Tomič
  • Branko Žlof
  • Rajko Hojs
  • Smiljan Benkovič
  • Matjaž Ledinek

SOMMELIER SELECTION – temelji na akciji ŠPargelj, ki se je pričela leta 2004.

Vse od takrat se vsakoletno zbere komisija vinskih svetovalcev sommelierjev, ki pod okriljem Zavoda SloVino izpelje “slepo” degustacijo prijavljenih vin. Njihova selekcija usmerja potrošnika k idelnemu povezovanju vina z jedmi in ustvarjanju harmonije okusov.

Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. Strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem, k jedem iz govedine in divjačine, k ribjim jedem, h gobjim jedem ter k prleški in prekmurski gibanici ter izbrati vina v posamezni Best of kategoriji.

Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji »Sommelierska selekcija«. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami – v obliki znamkice na steklenici. Označena vina širšemu krogu močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.

V nadaljevanju se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se nadaljujejo na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer kuharji pripravljalo dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommeliersko izbranimi vini.

PARTNERJI IN PODPORNIKI