Sommelier selection 2015 | Sommelierska selekcija 2015

Datum in lokacija: 24. februar, na sedežu Zavoda SloVino
Dejan Baier, predsednik tekmovanja Sommelierska selekcija 2015

Tekmovanje že 12 let zapored usmerja Zavod SloVino pod okriljem Sommelier.si Academy.

REZULTATI  | KOMISIJA | FOTOGALERIJA | Špargelj vina (zgodovina) | PARTNERJI IN PODPORNIKI

REZULTATI SOMMELIERSKE SELEKCIJE 2015

V torek, 24. februarja se je na sedežu Zavoda SloVino zbrala sommelierska komisija tekmovanja Sommelierska Selekcija 2015. Komisijo je sestavljalo 32 članov, sommelierjev višjih stopenj in nekaj gostov. Za znak Sommelierska selekcija se je letos v vseh kategorijah potegovalo 73 različnih vin. Spodaj so objavljena vsa vina, ki so prepričala zahtevno komisijo vinskih svetovalcev sommelierjev in so ob enem ustrezala vsem zahtevanim pogojem ter lahko uporabljajo znamko Sommelierska selekcija 2015.

Zmagovalci so proglašeni pri sorti sauvignon in pri peninah pridelanih po klasični metodi. Zmagovalci so objavljeni v skupinah, kjer je bil zagotovljen zahtevan reprezentativni vzorec. Sodelujoča vina so objavljena v skupinah, kjer je vsaj eno vino zadostilo kriterijem za sodelovanje v Sommelierski selekciji.  

ŠPargelj vina, vina k špargljevim in zelenjavnim jedem – Sommelierska selekcija 2015

  • Jakot, 2014, suho, Ščurek vina, Goriška Brda
  • Sauvignon, 2014, suho, Zlati grič, Štajerska Slovenija
  • Bela zvrst, sauvignon & sivi pinot, 2014, suho, P&F Jeruzalem Ormož, Štajerska Slovenija
  • Malvazija Ponente, 2013, suho, Trapan, Zapadna Istra, Hrvatska
  • Sauvignon, 2014, suho, Vino Gaube, Štajerska Slovenija
  • Bela zvrst Anna, 2014, suho, Vinag, Vinmar, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2013, suho, Vino Kušter, Štajerska Slovenija

Vina k ribjim jedem – Sommelierska selekcija 2015

  • Chardonnay, 2013, suho, Ptujska klet vinarstvo,  Šajerska Slovenija
  • Gomila exceptional chardonnay, 2012, suho, P&F Jeruzalem Ormož,  Štajerska Slovenija
  • Renski rizling Icon collection, 2013, suho, Vina Kolarič, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2015 – laški rizling

  • Laški rizling, 2014, suho, Vino Kušter, Štajerska Slovenija
  • Laški rizling, 2013, suho, Kmetija Kobal, Vipavska dolina
  • Laški rizling, 2013, suho, Vino Greif, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2015 – malvazija

  • Malvazija, 2014, suho, Vinakoper, Slovenska Istra

Sommelier selection 2015 – chardonnay

  • Chardonnay, 2013, suho, Vinogradništvo Ramšak, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2015 – rdeča zvrst

  • Rdeča zvrst Capris plemenito rdeče, 2011, suho, Vinakoper, Slovenska Istra

 

Vina k jedem iz govedine in divjačine – Sommelierska selekcija 2015

  • Rdeča zvrst Stara brajda, 2011, suho, Ščurek vina, Goriška Brda
  • Modra frankinja, 2012, suho, Hiša vin Emino, Štajerska Slovenija
  • Merlot barrique, 2010, suho, Vinska klet Žorž, Vipavska dolina

Sommelier selection 2015 – sivi pinot

  • Sivi pinot, 2014, suho, Agroind Vipava 1894, Vipavska dolina
  • Sivi pinot, 2013, suho, Vina Gjerkeš, Prekmurje

Sommelier selection 2015 – penine klasična metoda

  • ZMAGOVALEC: Konjiška penina, rose, suho, Zlati grič, Štajerska Slovenija
  • Zlata radgonska penina, 2006, brut – nature, Radgonske gorice, Štajerska Slovenija
  • Penina Diona, 2010, brut nature, Hiša vina Doppler, Štajerska Slovenija
  • Penina Cuvee speciale No 1, brut, Istenič, Bizeljsko Sremič

Sommelier selection 2015 – sauvignon

  • ZMAGOVALEC: Sauvignon, 2014, suho, Vino Gaube, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2014, suho, Verus vinogradi, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon G Pullus, 2013, suho, Ptujska klet, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2013, suho, Vino Kušter, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2015 – modri pinot

  • Modri pinot, 2010, suho, Vinarstvo Čarga 1767, Goriška Brda

Sommelier selection 2015 – merlot

  • Merlot barrique, 2010, suho, Vinska klet Žorž, Vipavska dolina

Sommelier selection 2015 – sladka vina

  • Traminec, izbor, 2011, sladko, P&F Jeruzalem Ormož, Štajerska Slovenija 

 

 

KOMISIJA

Sommelierji profesionalci so svoje delo opravljali v dveh delovnih skupinah po 16 članov. Skupinam sta predsedovala priznani vinski strokovnjak Janez Verboten in sommelier Dejan Baier, direktor Zavoda SloVino in podpredsednik Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije. 

Sommelierska selekcija predstavlja redno letno srečanje sommelierjev na Zavodu SloVino, ki se je začelo s sommeliersko izbiro ŠPargelj vin, katera se ponaša z dvanajsimi leti neprekinjene tradicije. 

Izbrana vina, ki se bodo ponašala z znamko Sommelier Selection, bo možno poskusiti na večih javnih predstavitvah v okvirju akcije ŠPargelj Sommelier Selection, ki se bo pričela s sezono slovenskih špargljev – belušev, predvidoma v začetku meseca aprila.  

Nenazadnje označba Sommelierska selekcija na steklenici olajša izbiro potrošnikom in zagotavlja preverjeno kakovost in spremljavo k posameznim jedem ter tako pripomore k osveščenosti o zdravi prehrani in k dvigu kulture omizja.

KOMISIJA A
Predsednik: Dejan Baier

Člani:

  • dr. Leon Repovž
  • Zlatko Šparakl
  • Alojz Cedula
  • Andrejka Košir Gazovič
  • Dušan Kelbič
  • Slavko Muršič
  • Matjaž Kovačič
  • Jernej Lubej
  • Maja Knez
  • Damir Tomič
  • Patrik Gaube
  • Marko Zabavnik
  • Peter Rataj
  • Igor Šuštaršič
  • Slavko Podbrežnik
KOMISIJA B
Predsednik: Janez Verboten

Člani:

  • Robert Puklavec
  • Mario Meštrović
  • Bogomir Remih
  • Jože Bagola
  • Dolores Fideršek
  • Vesna Horvat
  • Janez Malovrh
  • Dušan Jovanovič
  • Boštjan Plot
  • Leon Furman
  • Marta Kotnik
  • Bojan Lončarič
  • Vanja Mramor
  • Cveto Štefanič
  • Borut Godec

FOTO UTRINKI SOMMELIERSKE SELEKCIJE

OBSEŽNA FOTOGALERIJA

SOMMELIER SELECTION – temelji na akciji ŠPargelj, ki se je pričela leta 2004.

Vse od takrat se vsakoletno zbere komisija vinskih svetovalcev sommelierjev, ki pod okriljem Zavoda SloVino izpelje “slepo” degustacijo prijavljenih vin. Njihova selekcija usmerja potrošnika k idelnemu povezovanju vina z jedmi in ustvarjanju harmonije okusov.

Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. Strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem, k jedem iz govedine in divjačine, k ribjim jedem, h gobjim jedem ter k prleški in prekmurski gibanici ter izbrati vina v posamezni Best of kategoriji.

Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji »Sommelierska selekcija«. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami – v obliki znamkice na steklenici. Označena vina širšemu krogu močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.

V nadaljevanju se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se nadaljujejo na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer kuharji pripravljalo dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommeliersko izbranimi vini.

PARTNERJI IN PODPORNIKI