Sommelier selection 2016 | Sommelierska selekcija 2016

Datum in lokacija: 15. marca 2016 na Zavodu SloVino v Mariboru in v Steklarni Rogaška
Dejan Baier, predsednik tekmovanja Sommelierska selekcija 2016

Tekmovanje že 13 let zapored usmerja Zavod SloVino pod okriljem Sommelier.si Academy.

REZULTATI  | KOMISIJA | FOTOGALERIJA | Špargelj vina (zgodovina) | PARTNERJI IN PODPORNIKI

REZULTATI SOMMELIERSKE SELEKCIJE 2016

V torek, 15. marca je na Zavodu SloVino v Mariboru in v Steklarni Rogaška v Rogaški Slatini potekalo letno srečanje vinskih svetovalcev. Na trinajstem zaporednem letnem strokovnem dogodku v organizaciji Zavoda SloVino, ki ga vodi direktor Dejan Baier, so sommelierji izvedli pokušino vin za tekmovanje Sommelier Selection 2016.

Za naklonjenost 38 članske sommelierske komisije se je potegovalo 63 vinarjev, ki so prijavili 177 različnih vin.

Izbrana vina širšemu krogu konzumentov močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.

ŠPargelj vina, vina k špargljevim in zelenjavnim jedem – Sommelierska selekcija 2016

  • Sauvignon, 2015, suho, Vinogradi Horvat, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2015, suho, Robert Šerbinek, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2015, suho, Vino Falot, Štajerska Slovenija
  • Zeleni silvanec, 2015, suho, Vino Gaube, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon Vinag, 2015, suho, Vinmar, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2015, suho, Vino Valdhuber, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2015, suho, Vino Leber, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2015, suho, Zlati grič, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2015, suho, Vračko, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2015, suho, Hiša vina Doppler, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon & sivi pinot, 2015, suho, P&F Jeruzalem, Štajerska Slovenija

Vina k ribjim jedem – Sommelierska selekcija 2016

  • Jakot, 2015, suho, Vina Ščurek, Goriška Brda
  • Malvazija, 2015, suho, Vinakoper, Slovenska Istra

Sommelier selection Best of Sparkling 2016, najboljša peneča vina pridelana po klasični metodi

  • Zmagovalec: Penina Pullus, 2013, polsuho, Ptujska klet, Štajerska Slovenija
  • Penina Couveé Speciale No 1, brut, Istenič, Bizeljsko
  • Penina Gala, 2012, suho, Vinogradništvo Mlaker Gregor, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of Old Vintages 2016, najboljša arhivska vina

  • Zmagovalec: Renski rizling pozna trgatev, 2001, polsladko, Vinogradništvo Kaloh, Štajerska Slovenija
  • Rdeča zvrst Carsus, 2009, suho, Vina Štoka, Kras
  • Traminec, 1983, polsladko, Ptujska klet, Štajerska Slovenija
  • Modra frankinja, 2009, suho, KZ Krško, Dolenjska

Sommelier selection Best of Rosé 2016, najboljša rosé vina

  • Zmagovalec: Rosé, 2015, suho, Vino Gaube, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of Red 2016, najboljša rdeča vina

  • Zmagovalec: Cabernet sauvignon, 2011, suho, Vina Ušaj – Ussai, Vipavska dolina
Vina k jedem iz govedine in divjačine – Sommelierska selekcija 2016

  • Rdeča zvrst Rubino, 2012, polsuho, Vina Fornazarič, Vipavska dolina
  • Rdeča zvrst Vitus 3, 2011, suho, Vina Sosolič, Goriška Brda
  • Izbrani teran Prestige, 2014, suho, Vinakras, Kras
  • Modri pinot, 2011, suho, Vina Ščurek, Goriška Brda
  • Izbrani teran PTP, 2011, suho, CV Colja vino, Kras
  • Rdeča zvrst Vizija, 2007, suho, Mansus – Makovec Bogdan, Vipavska dolina

Goban, vina h gobjim jedem – Sommelierska selekcija 2016

  • Modra frankinja Prestige, 2011, suho, Vinska klet Metlika, Bela Krajina
  • Modri pinot Oskarjevo, 2012, suho, Posest Oskarjevo, Bizeljsko
  • Rosé, 2014, suho, Vino Kušter, Štajerska Slovenija
  • Modri pinot Capris, 2011, suho, Vinakoper, Slovenska Istra
  • Modra frankinja, 2015, suho, Vina Püst, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of Sweet 2016, najboljša slajša vina

  • Zmagovalec: Ledeno vino Ledana, 2009, sladko, Bužinel, Goriška Brda
  • Rumeni muškat Pullus, 2015, polsladko, Ptujska klet, Štajerska Slovenija
  • Renski rizling izbor, 2006, sladko, Vinogradništvo Kaloh, Štajerska Slovenija
  • Renski rizling pozna trgatev, 2011, sladko, Vinar Kupljen, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2016 – sauvignon

  • Zmagovalec: Sauvignon, 2013, suho, Vino Kupljen – Jeruzalem Svetinje, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2016 – rumeni muškat

  • Zmagovalec: Rumeni muškat Pullus, 2015, polsladko, Ptujska klet, Štajerska Slovenija
  • Rumeni muškat, 2015, polsladko, Vinarstvo Petrič, Vipavska dolina
  • Rumeni muškat Vinag, 2015, polsuho, Vinmar, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of White 2016, najboljša bela vina

  • Zmagovalec: Bela zvrst Cara, 2009, suho, Vina Štoka, Kras

KOMISIJA

Tekmovanje Sommelierska selekcija 2016 je potekalo v torek, 15. marca 2016. Za naklonjenost 38 članske sommelierske komisije se je potegovalo 63 vinarjev, ki so prijavili 177 različnih vin.

KOMISIJA A
Predsednik: Janez Verboten

Člani:

  • mag. Helena Cvikl
  • Dolores Fideršek
  • Marta Kotnik
  • Gorazd Šifrer
  • prof. dr. Leon Repovž
  • Janez Malovrh
  • Matej Nograšek
  • Bruno Windisch
  • Robert Merzel
  • Jernej Lubej
  • Igor Šuštaršič
  • Robert Puklavec
  • Boštjan Plot
KOMISIJA B
Predsednik: Dejan Baier

Člani:

  • Maja Knez
  • Tatjana Kušar
  • Peter Rataj
  • Cvetko Štefanič
  • Franc Brodnjak
  • Zlatko Šparakl
  • Damir Tomič
  • Marko Zabavnik
  • Borut Godec
  • Bogomir Remih
  • Matjaž Kovačič
  • Dušan Jovanovič
  • Slavko Podbrežnik
KOMISIJA C
Predsednik: Alojz Cedula

Člani:

  • Katja Gobec
  • Amadeja Tacer
  • Vanja Mramor
  • Andrejka Gazovič
  • Rajko Hojs
  • Dušan Kelbič
  • Milan Pobrnik
  • Jože Lugarič
  • Bojan Lončarič
  • Dušan Kalanj

FOTO UTRINKI SOMMELIERSKE SELEKCIJE

OBSEŽNA FOTOGALERIJA

SOMMELIER SELECTION – temelji na akciji ŠPargelj, ki se je pričela leta 2004.

Vse od takrat se vsakoletno zbere komisija vinskih svetovalcev sommelierjev, ki pod okriljem Zavoda SloVino izpelje “slepo” degustacijo prijavljenih vin. Njihova selekcija usmerja potrošnika k idelnemu povezovanju vina z jedmi in ustvarjanju harmonije okusov.

Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. Strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem, k jedem iz govedine in divjačine, k ribjim jedem, h gobjim jedem ter k prleški in prekmurski gibanici ter izbrati vina v posamezni Best of kategoriji.

Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji »Sommelierska selekcija«. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami – v obliki znamkice na steklenici. Označena vina širšemu krogu močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.

V nadaljevanju se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se nadaljujejo na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer kuharji pripravljalo dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommeliersko izbranimi vini.

PARTNERJI IN PODPORNIKI