Sommelier selection 2017 | Sommelierska selekcija 2017

Datum in lokacija: 7. marec, 2017, na sedežu Zavoda SloVino
Dejan Baier, predsednik tekmovanja Sommelierska selekcija 2017

Tekmovanje že 14 let zapored usmerja Zavod SloVino pod okriljem Sommelier.si Academy.

REZULTATI  | KOMISIJA | FOTOGALERIJA | Špargelj vina (zgodovina) | PARTNERJI IN PODPORNIKI

REZULTATI SOMMELIERSKE SELEKCIJE 2017

Tekmovanje Sommelierska selekcija 2017 je potekalo v torek, 7. marca 2017, na sedežu Zavoda SloVino. Za naklonjenost 29-članske sommelierske zasedbe, ki je delo opravljala v dveh komisijah, se je potegovalo 58 vinarjev, ki so prijavili 173 različnih vin.

Vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. Pokušnja in izbira vin je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k špargljevim – zelenjavnim jedem, k jedem iz govedine in divjačine, in vina k ribjim jedem v akciji »Sommelierska selekcija«. Izberejo tudi vina posamezne sorte, ki so najboljši spremljevalec kulinariki.

Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji »Sommelierska selekcija«. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi označbami –znamko na steklenici. Označena vina širšemu krogu močno olajšajo izbiro idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na premišljeno, kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.

ŠPargelj vina, vina k špargljevim in zelenjavnim jedem – Sommelierska selekcija 2017

  • Sauvignon, 2016, suho, Vino Kušter, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2016, suho, Vino Greif, Štajerska Slovenija
  • Pinela, 2016, suho, Vino Marc, Vipavka dolina
  • Sauvignon, 2016, suho, Falot, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2015, suho, Hiša vin Emino, Štajerska Slovenija
  • Laški rizling, 2016, suho, Vino Gaube, Štajerska Slovenija
  • Zelen, 2015, suho, Vidus, Vinarstvo Trošt, Vipavska dolina
  • Sauvignon & sivi pinot, 2016, suho, P&F Jeruzalem, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2016, suho, Vino Vračko, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2016, suho, Zlati grič, Štajerska Slovenija
  • Beli pinot, 2015, suho, Valter Sirk, Goriška Brda

Vina k ribjim jedem – Sommelierska selekcija 2017

  • Malvazija, 2016, suho, Vina Bordon, Slovenska Istra
  • Sivi pinot, 2015, suho, Gönc Winery, Štajerska Slovenija
  • Chardonnay, 2015, suho, Vino Wine Simčič Karol, Igor in Marjan, Goriška Brda
  • Malvazija, 2015, suho, Vina Zaro, Slovenska Istra

Sommelier selection Best of Sparkling 2017, najboljša peneča vina

  • Penina Rosé, 2014, zelo suho, Vino Valdhuber, Štajerska Slovenija
  • Penina No. 1, brut, Istenič, Bizeljsko Sremič
  • Zlata radgonska penina, 2007, brut nature, Radgonske gorice, Štajerska Slovenija
  • Penina Diona brut nature, 2010, brut nature, Hiša vina Doppler, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of Old vintages 2017, najboljša arhivska vina

  • Sauvignon arhivsko vino, 1971, polsladko, Ptujska klet vinarstvo, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2017 – laški rizling

  • Laški rizling Terase, 2015, polsuho, Vino Greif, Štajerska Slovenija
  • Laški rizling, 2016, suho, Vinogradi Horvat, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of Rosé 2017, najboljša rosé vina:

  • Rosé, 2016, suho, Posestvo Štokelj, Vipavska dolina

Sommelier selection 2017 – bela zvrst:

  • Bela zvrst White Star, 2015, suho, Vino Kupljen – Jeruzalem Svetinje, Štajerska Slovenija

 

 

 

 

 

Vina k jedem iz govedine in divjačine – Sommelierska selekcija 2017

  • Merlot, 2007, suho, Brič, Slovenska Istra
  • Teranton, 2011, suho, Vinakras, Kras
  • Merlot, 2013, suho, Vina Berce, Vipavska dolina
  • Merlot Capo d’Istria, 2011, suho, Vinakoper, Slovenska Istra
  • Modra frankinja Prestige, 2011, suho, Kmečka zadruga Krško, Bizeljsko Sremič
  • Cabernet sauvignon, 2015, suho, Vinarstvo Čebron, Vipavska dolina
  • Rdeča zvrst Tressa rdeče, 2015, suho, Vina Sveti Martin, Vipavska dolina

Goban, vina h gobjim jedem – Sommelierska selekcija 2017

  • Modra frankinja Modri Zajc, 2011, suho, Vina Zajc, Dolenjska
  • Rdeča zvrst Virus 3, 2013, suho, Vina Sosolič, Goriška Brda
  • Modra frankinja Eminet, 2015, suho, Hiša vin Emino, Štajerska Slovenija
  • Modra frankinja, 2011, suho, Dolc 1834, Bela krajina
  • Zweigelt, 2015, suho, Vina Bračko, Štajerska Slovenija
  • Modra frankinja Pullus, 2015, suho, Ptujska klet vinarstvo, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of Sweet 2017, najboljša slajša vina

  • Šipon Rapsodia Saporum, suhi jagodni izbor, 2011, sladko, Vinogradništvo Cvitanič, Štajerska Slovenija
  • Renski rizling jagodni izbor, 2000, sladko, Vinogradništvo Kaloh, Štajerska Slovenija
  • Traminec Gala, Palovo ledeno vino, 2008, sladko, Vinogradništvo Mlaker, Štajerska Slovenija
  • Renski rizling izbor, 2015, sladko, Vinogradništvo Kaloh, Štajerska Slovenija
  • Sivi pinot, 2016, polsladko, Vina Avos, Štajerska Slovenija
  • Šipon, 2015, polsladko, Vinogradništvo družina Kos, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon Meranovo, jagodni izbor, 2007, sladko, UM, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of White 2017, najboljša bela vina

  • Sauvignon, 2016, suho, Vino Kušter, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of Red 2017, najboljša rdeča vina

  • Teran ptp Prestige, 2014, suho, Vinakras, Kras

Sommelier selection 2017 – sauvignon

  • Sauvignon, 2016, suho, Vino Kušter, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon Pullus, 2016, suho, Ptujska klet vinarstvo, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2017 – rumeni muškat

  • Rumeni muškat, 2016, polsladko, Vino Valdhuber Čeh, Štajerska Slovenija
  • Rumeni muškat, 2016, polsladko, Vina Senekovič, Štajerska Slovenija

FOTO UTRINKI SOMMELIERSKE SELEKCIJE

OBSEŽNA FOTOGALERIJA

KOMISIJA

Komisijo za izbor vin Sommelierska selekcija sestavljajo vabljeni vinski strokovnjaki sommelierji. Člani komisije ne poznajo nobenih podatkov o vinih, ki jih izbirajo – slepa degustacija. Pri izboru upoštevajo organoleptične lastnosti vin. Najpomembnejša postavka točkovanja je skladnost vina z jedmi in uporabnost v kulinariki.

Za naklonjenost 29-članske sommelierske zasedbe, ki je delo opravljala v dveh komisijah, se je potegovalo 58 vinarjev, ki so prijavili 173 različnih vin.

 

KOMISIJA A
Predsednik: Janez Verboten

Člani:

  • Alojz Cedula,
  • Bogomir Remih,
  • Bojan Lončarič,
  • Borut Godec,
  • Boštjan Plot,
  • Branko Žlof,
  • Bruno Windisch,
  • Danilo Štumberger,
  • Dušan Jovanovič,
  • Dušan Kalanj,
  • Dušan Kelbič,
  • Gorazd Šifrer,
  • Gregor Mulec,
  • Igor Šuštaršič,
KOMISIJA B
Predsednik: Dejan Baier

Člani:

  • Janez Malovrh
  • Jože Lugarič,
  • Krešimir Dobranič,
  • Marko Zabavnik,
  • Matjaž Kovačič,
  • Milan Pobrnik,
  • Peter Rataj,
  • prof. dr. Leon Repovž,
  • Rajko Hojs,
  • Robert Puklavec,
  • Tatjana Kušar,
  • Vanja Mramor,
  • Zlatko Šparakl.

SOMMELIER SELECTION – temelji na akciji ŠPargelj, ki se je pričela leta 2004.

Vse od takrat se vsakoletno zbere komisija vinskih svetovalcev sommelierjev, ki pod okriljem Zavoda SloVino izpelje “slepo” degustacijo prijavljenih vin. Njihova selekcija usmerja potrošnika k idelnemu povezovanju vina z jedmi in ustvarjanju harmonije okusov.

Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. Strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem, k jedem iz govedine in divjačine, k ribjim jedem, h gobjim jedem ter k prleški in prekmurski gibanici ter izbrati vina v posamezni Best of kategoriji.

Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji »Sommelierska selekcija«. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami – v obliki znamkice na steklenici. Označena vina širšemu krogu močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.

V nadaljevanju se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se nadaljujejo na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer kuharji pripravljalo dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommeliersko izbranimi vini.

PARTNERJI IN PODPORNIKIPoglej vse