Sommelier selection 2020 | Sommelierska selekcija 2020

Datum in lokacija: 2. junij, 2020, Velika dvorana Zavoda SloVino
Dejan Baier, predsednik tekmovanja Sommelierska selekcija 2020

Tekmovanje že 17 let zapored usmerja Zavod SloVino pod okriljem Sommelier.si Academy.

REZULTATI  | KOMISIJA | FOTOGALERIJA | Špargelj vina (zgodovina) | PARTNERJI IN PODPORNIKI

REZULTATI SOMMELIERSKE SELEKCIJE 2020

Tekmovanje Sommelierska selekcija 2020 je potekalo v torek, 2. junija 2020, v veliki dvorani Zavoda SloVino. Za naklonjenost 29 članske sommelierske komisije se je potegovalo 62 vinarjev, ki so prijavili 243 različnih vin.

Izbrana vina širšemu krogu konzumentov močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.

ŠPargelj vina, vina k špargljevim in zelenjavnim jedem – Sommelierska selekcija 2020

  • Malvazija, 2019, suho, Steras Wines, Slovenska Istr
  • Sauvignon, 2019, suho, Vina Breznik, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon Pullus, 2019, suho, Ptujska klet d.o.o., Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2019, suho, Vipava 1894 d.o.o., Vipavska dolina
  • Sauvignon Jeruzalem Ormož, 2019, suho, Puklavec Family Wines, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, 2019, suho, Vino Vračko, Štajerska Slovenija
  • Malvazija, 2019, suho, Vinska klet Robi & Dorjano Korenika, Slovenska Istra
  • Sauvignon, 2019, suho, Vinogradništvo Jaunik, Štajerska Slovenija
  • Zeleni silvanec, 2019, suho, Vino Gaube, Štajerska Slovenija

Vina k ribjim jedem – Sommelierska selekcija 2020

  • Malvazija Lanthieri, 2018, suho, Vipava 1894 d.o.o., Vipavska dolina
  • Malvazija, 2017, suho, Vina Ščurek, Goriška Brda
  • Rumena rebula, 2018, suho, Čarga since 1767, Goriška Brda
  • Malvazija, 2018, suho, Brič d.o.o., Slovenska Istra
  • Jakot Ussai, 2017, suho, Vina Ušaj, Vipavska Dolina
  • Laški rizling, 2019, suho, Vina Avos, Štajerska Slovenija

Vina k prleški gibanici – Sommelierska selekcija 2020

  • Traminec, 2019, polsladko, Vina Avos, Štajerska Slovenija
  • Rumeni muškat Ljutomerčan, 2019, sladko, Puklavec Family Wines, Štajerska Slovenija
  • Rumeni muškat, 2019, polsladko, Vino Leber, Štajerska Slovenija
  • Rumeni muškat, 2019, polsladko, Vinogradništvo družina Kos, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best Aperitiv 2020

  • Zelen Lanthieri, 2018, suho, Vipava 1894 d.o.o., Vipavska Dolina
  • Zlata radgonska penina sellection rosé, 2017, brut, Radgonske gorice d.o.o., Štajerska Slovenija
  • Laški rizling, 2019, suho, Vina Avos, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of Sparkling 2020, najboljša peneča vina

  • Penina Istenič No.1, brut, Istenič, Bizeljsko–Sremič

Sommelier selection Best of Old vintages 2020, najboljša arhivska vina

  • Beli pinot, 1983, polsladko, Ptujska klet d.o.o., Štajerska Slovenija
  • Merlot Ussai, 2013, suho, Vina Ušaj, Vipavska dolina

Sommelier selection Best of Cuvée 2020, najboljše bele zvrsti

  • Virus 5, bela zvrst, 2016, suho, Vina Sosolič, Goriška Brda

Sommelier selection 2020 – chardonnay

  • Chardonnay, 2019, suho, Vino Gaube, Štajerska Slovenija
  • Chardonnay Prestige, 2016, suho, Meum Winery, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2020 – laški rizling

  • Laški rizling Pullus, 2019, suho, Ptujska klet d.o.o., Štajerska Slovenija
Vina k jedem iz govedine in divjačine – Sommelierska selekcija 2020

  • Cabernet sauvignon, 2016, suho, Čotova Klet – Adam Simoneta, Kras
  • Merlot Ussai, 2013, suho, Vina Ušaj, Vipavska dolina
  • Merlot, 2018, suho, Brič d.o.o., Slovenska Istra
  • Cabernet franc, 2017, suho, Kmetija Barkola, Vipavska dolina
  • Cabernet sauvignon Instinct, 2017, suho, Puklavec Family Wines, Severna Makedonija
  • Cabernet sauvignon, 2016, suho, Vinska klet Robi & Dorjano Korenika, Slovenska Istra

Goban, vina h gobjim jedem – Sommelierska selekcija 2020

  • Modra frankinja, 2017, suho, Hiša vin Emino – KZ Šmarje z.o.o., Štajerska Slovenija
  • Modri pinot Lanthieri, 2018, suho, Vipava 1894 d.o.o., Vipavska dolina
  • Modra frankinja Ad Fontes, 2018, suho, Vina Huba Martinčič, Dolenjska
  • Modra frankinja Divine, 2016, suho, Vina Jarkovič d.o.o., Dolenjska
  • Modra frankinja, 2018, suho, Vina Püst, Štajerska Slovenija

Vina k prekmurski gibanici – Sommelierska selekcija 2020

  • Renski rizling Sky, izbor, 2018, sladko, Vino Kupljen – Jeruzalem Svetinje, Štajerska Slovenija
  • Dišeči traminec Pullus, 2019, sladko, Ptujska klet d.o.o., Štajerska Slovenija
  • Muškat ottonel, 2019, polsladko, Vina Avos, Štajerska Slovenija

PortoRosé2 – Rosé Sommelier selection 2020 za rosé vina

  • Rosé, 2019, suho, Vino Gaube, Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of Sweet 2020, najboljša slajša vina

  • Renski rizling Sky, izbor, 2018, sladko, Vino Kupljen Jeruzalem Svetinje, Štajerska Slovenija
  • Sauvignon, jagodni izbor, 2013, sladko, Vinska klet Prus, Bela krajina

Sommelier selection Best of White 2020, najboljša bela vina

  • Sauvignon Pullus, 2019, suho, Ptujska klet d.o.o., Štajerska Slovenija

Sommelier selection Best of Red 2020, najboljša rdeča vina

  • Cabernet sauvignon, 2016, suho, Čotova Klet – Adam Simoneta, Kras

Sommelier selection 2020 – sauvignon

  • Sauvignon Pullus, 2019, suho, Ptujska klet d.o.o., Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2020 – sivi pinot

  • Sivi pinot, 2018, polsuho, Vino Valdhuber Čeh, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2020 – rumeni muškat

  • Rumeni muškat, 2019, suho, Rojs, Štajerska Slovenija
  • Rumeni muškat, 2019, polsladko, Vina Breznik, Štajerska Slovenija

Sommelier selection 2020 – modra frankinja

  • Modra frankinja, 2016, suho, Vinska klet Prus, Bela krajina

Sommelier selection 2020 CHAMPION – najbolje rangirano vino celotnega tekmovanja

Sauvignon Pullus, 2019, suho, Ptujska klet d.o.o., Štajerska Slovenija

Sommelier selection BEST PRODUCER 2020 – vinar z najbolje rangiranimi vini celotnega tekmovanja

Ptujska klet d.o.o.

KOMISIJA

Komisijo za izbor vin Sommelierska selekcija sestavljajo vabljeni vinski strokovnjaki sommelierji. Člani komisije ne poznajo nobenih podatkov o vinih, ki jih izbirajo – slepa degustacija. Pri izboru upoštevajo organoleptične lastnosti vin. Najpomembnejša postavka točkovanja je skladnost vina z jedmi in uporabnost v kulinariki.

Komisijo Sommelierske selekcije 2020, ki je potekala v torek, 2. junija 2020, je sestavljalo 29 članov, v sestavi:

KOMISIJA A
Predsednik: Janez Verboten

Člani:

  • Maja Knez
  • Rajko Hojs
  • Tatjana Kušar
  • Mario Meštrović
  • Rok Smonkar
  • Gorazd Šifrer
  • Dejan Baier
  • Igor Šuštaršič
KOMISIJA B
Predsednik: Robert Puklavec

Člani:

  • Amadeja Tacer
  • Dušan Jovanović
  • Boris Korošec
  • Jernej Lubej
  • Aleš Gačnik
  • Gregor Mulec
  • Darinko Kores
  • Bogomir Remih
  • Boštjan Plot
KOMISIJA C
Predsednik: Alojz Cedula

Člani:

  • Dušan Kelbič
  • Milan Pobrnik
  • Aleksander Ljubanović
  • Simona Peršak
  • Breda Drenek Sotošek
  • Vanja Mramor
  • Dušan Kalanj
  • Monika Vnuk
  • Marko Zabavnik

SOMMELIER SELECTION – temelji na akciji ŠPargelj, ki se je pričela leta 2004.

Vse od takrat se vsakoletno zbere komisija vinskih svetovalcev sommelierjev, ki pod okriljem Zavoda SloVino izpelje “slepo” degustacijo prijavljenih vin. Njihova selekcija usmerja potrošnika k idelnemu povezovanju vina z jedmi in ustvarjanju harmonije okusov.

Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. Strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem, k jedem iz govedine in divjačine, k ribjim jedem, h gobjim jedem ter k prleški in prekmurski gibanici ter izbrati vina v posamezni Best of kategoriji.

Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji »Sommelierska selekcija«. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami – v obliki znamkice na steklenici. Označena vina širšemu krogu močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.

V nadaljevanju se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se nadaljujejo na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer kuharji pripravljalo dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommeliersko izbranimi vini.

FOTO UTRINKI SOMMELIERSKE SELEKCIJE

OBSEŽNA FOTOGALERIJA

PARTNERJI IN PODPORNIKI