MNENJA: Že 15 let zapored se sommelierji spomladi zberemo na Zavodu SloVino

Že 15 let zapored se sommelierji spomladi zberemo na Zavodu SloVino z namenom dela v komisiji uglednega vinskega tekmovanja Sommelierska selekcija.

Alojz Cedula, sommelier III.

“Strokovno srečanje sommelierjev in delo v komisijah Sommelierske selekcije je zelo pomembno iz vidika vsakoletnega izobraževanja, srečanja z odličnimi vini in preizkušanja sommelierjevih brbončič. Na ta način poglobimo stik z eminentnimi vini znanih in manj znanih pridelovalcev. Prav srečanje z velikim številom vin različnih stilov in različnih proizvajalcev daje tekmovanju širino, ki jo lahko sommelierji s pridom uporabljamo pri vsakdanjem delu v gostinstvu.

Ko so rezultati znani, so le-ti sommelierjem dobra smernica za suvereno dopolnjevanje vinskih kart pri vsakdanjem delu v gostinstvu. Tradicionalno je strokovno srečanje sommelierjev tudi prilika za sledenje trendom in stroki na področju kakovostnega druženja vina in jedi. Dolžnost sommelierja je, da redno spremlja novosti ter ohranja stik z aktualno vinsko ponudbo, za kar je delo v sommelierski komisiji Sommelierske selekcije Zavoda SloVino idealna priložnost.”

 

Bogomir Mirko Remih, sommelier III.

“Do sedaj sem sodeloval na vseh Sommelierskih selekcijah. Še vedno so živi spomini na prve akcije ŠPargelj vin. Prijeten je tudi spomin na promocije izbranih vin Goban pred več kot desetletjem na Rogli. V vseh teh letih od 2004 naprej se selekcija prilagaja sommelierskim trendom in zdravemu načinu prehranjevanja, kar se odraža tako v velikem številu profesionalnih sommelierjev v komisijah ter v vse večjem številu in kakovosti vinskih vzorcev, ki jih na pokušnjo ponudijo vinarji. Za sommelierja predstavlja akcija vsakoletno strokovno udejstvovanje z izmenjavo mnenj ter srečanje s trendi na področju vin in njihovega spajanja z jedmi. Gostincem in konzumentom pa znamkica na steklenici olajša izbiro vin in omogoča vključevanje v aktualne ponudbe ter približa harmonijo poroke hrane in vina.”