Sommelierska selekcija: izjava Tatjana Kušar

Sommelierska selekcija – sommelierka višje druge Stopnje Tatjana Kušar je za revijo SloVino strnila misli o tekmovanju Sommelierka selekcia: “Na izboru vin Sommelier Selection sodelujem že nekaj let, natančneje od opravljene druge stopnje izobraževanja za vinskega svetovalca sommelierja.

Sommelierska selekcija – povezava do vseh informacij o Sommelier Selection

Zelo sem ponosna, da lahko sodelujem na tem ocenjevanju, in hvaležna organizatorjem za vsakoletno povabilo. Ocenjevanje je dobilo svojo prepoznavnost in sloves v slovenskem prostoru, saj se vsako leto prijavi večje število vin, letos (2019) rekordnih 218, ki jih je ocenjevala 31 članska komisija. Vinarji so prepoznali vrednost našega dela, ker poskušamo njihove mojstrovine spojiti s primerno hrano. Vse skupaj se je začelo leta 2004 z akcijo za izbiro vin k špargljevim jedem, ki so postajala spomladi vse bolj iskana. Od takrat se vsako leto zbere komisija vinskih svetovalcev, ki pod okriljem Zavoda SloVino izpelje slepo degustacijo prijavljenih vin. Ocenjevanje se je razširilo še na druge jedi. Poleg špargljevih in zelenjavnih jedi izbiramo vina tudi k jedem iz govedine in divjačine, k ribjim jedem, h gobjim jedem. Lani sta se na pobudo društva Kelih pridružili še prleška gibanica in za njo prekmurska gibanica. Tako so se tekočemu vinskemu letniku, ki ga obožujejo šparglji, pridružila še vina starejših letnikov, predikati, rdeča vina, penine …

Rezultat ocenjevanja je pomembna informacija vinarjem, h kateri hrani sodijo njihova vina, kar jim olajša plasiranje na trgu. V začetku je bila najbolj zastopana Štajerska, zdaj so zastopane vse tri vinorodne dežele. Mislim, da je ta prireditev hvalnica slovenskim, vedno bolj gastronomskim vinom, kakor tudi kulinariki, s katero gresta z roko v roki.

Zavodu SloVino in neutrudnemu Dejanu Baierju gre vsa pohvala za odlično organizirano prireditev, s katero dviguje raven slovenske enogastronomije, dviguje kulturo uživanja in pitja vina ter daje vrednost znanju in
izobraževanju vinskih svetovalcev – sommelierjev. To je tudi turistična zgodba prihodnosti, ki zaobjema tako kulturo kot tradicijo, ki nam skozi hrano in vino kaže prefinjenost ljudi na tem prostoru že od antike
naprej. Sommelierski selekciji in ekipi zavoda SloVino želim veliko uspehov tudi v prihodnje.”

sommelierska selekcij Tatjana Kušar

Izjava je del članka o Sommelierski selekciji 2019 objavljenega v Reviji – SloVino.com