Sommelier Selection 2021 – Sommelierji izbrali vina, ki se najbolje podajo k špargljevim in zelenjavnim jedem.
Špargelj vina 2021 – tekmovanje Sommelierska selekcija 2021 je potekalo v ponedeljek, torek in sredo, 29., 30. in 31. marca 2021. V veliki dvorani Zavoda SloVino so se v treh dneh zvrstile štiri sommelierske komisije v sestavi 10 oseb v vsaki posamezni komisiji. Za njihovo naklonjenost se je potegovalo 94 vinarjev, ki so prijavili 321 različnih vin.
Izbrana vina širšemu krogu konzumentov močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje. Akcijo »Sommelierska selekcija« že 18 let zapored usmerja Zavod SloVino pod okriljem Sommelier.si Academy.
ŠPargelj vina, vina k špargljevim in zelenjavnim jedem – Sommelierska selekcija 2021
- Sauvignon, 2019, suho, Vino Valdhuber, Štajerska Slovenija
- Sauvignon, 2019, suho, Vinska klet Metlika, Bela Krajina
- Laški rizling, 2020, suho, Vina Breznik, Štajerska Slovenija
- Laški rizling, 2020, suho, Hiša vin Kokol, Štajerska Slovenija
- Sauvignon Pullus, 2020, suho, Ptujska klet d.o.o., Štajerska Slovenija
- Sauvignon Vinag 1847, 2019, suho, Metalka Commerce d.d., Štajerska Slovenija
- Malvazija, 2019, suho, Vina Lisjak 1956, Vipavska dolina
- Malvazija, 2020, suho, Vina Markovič, Slovenska Istra
- Sauvignon, 2019, suho, Vina Zavec, Štajerska Slovenija
- Sauvignon, 2020, suho, Vino Gaube, Štajerska Slovenija
- Sauvignon, 2019, suho, Vina Senekovič, Štajerska Slovenija
- Sauvignon, 2020, suho, Zlati grič, d.o.o., Štajerska Slovenija
- Sauvignon, 2019, suho, Hiša vin Emino – KZ Šmarje z.o.o., Štajerska Slovenija
- Sauvignon Turn Premium, 2019, suho, Kmečka zadruga Krško z.o.o., Bizeljsko-Sremič
- Sauvignon, 2020, suho, Vina Ušaj Ussai, Vipavska dolina
- Sauvignon, 2020, suho, Vinogradi Horvat, Štajerska Slovenija
- Sauvignon & sivi pinot Jeruzalem Ormož, 2020, suho, Puklavec Family Wines, Štajerska Slovenija
- Sauvignon, 2020, suho, Vinogradništvo Mukenauer, Štajerska Slovenija
SOMMELIER SELECTION – temelji na akciji ŠPargelj, ki se je pričela leta 2004.
Vse od takrat se vsakoletno zbere komisija vinskih svetovalcev sommelierjev, ki pod okriljem Zavoda SloVino izpelje “slepo” degustacijo prijavljenih vin. Njihova selekcija usmerja potrošnika k idelnemu povezovanju vina z jedmi in ustvarjanju harmonije okusov.
Akcija se prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. Strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim – zelenjavnim jedem, k jedem iz govedine in divjačine, k ribjim jedem, h gobjim jedem ter k prleški in prekmurski gibanici ter izbrati vina v posamezni Best of kategoriji.
Le najbolje ocenjena vina sommelierskega izbora, ki obenem zadostijo merilom iz strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji »Sommelierska selekcija«. Ta sommeliersko izbrana vina se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami – v obliki znamkice na steklenici. Označena vina širšemu krogu močno olajšajo razmislek o izbiri idealnega vina k posamezni jedi in navajajo konzumente na kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.
V nadaljevanju se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se nadaljujejo na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer kuharji pripravljalo dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommeliersko izbranimi vini.
https://sommelier.si/sommelierska-selekcija