15 novih sommelierjev I. stopnje

Sommelier – strokovnjak za dvig kulture vina

Slovenija bogatejša za 15 sommelierjev I. stopnje, ki so uspešno opravili izpit po študiju na Sommelier.si Academy

Izobraževanje Sommelier I. stopnje v organizaciji Zavoda SloVino in Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije je potekalo od meseca maja do oktobra 2021. Slušatelji so v treh semestrih predavanj pridobili širok nabor teoretičnih in praktičnih znanj. Spoznavali so senzoriko vina, enogastronomijo, kulinariko, vinsko retoriko, strežbo, veščine nastopa pred gostom, vinogradništvo, zakonodajo, trženje vina. Tekom izobraževalnega procesa so iz ročno izdelanih kozarcev Steklarne Rogaška poskusili več kot 200 slovenskih in tujih vin. Vsebine so jim podajali izkušeni strokovnjaki z vključevanjem naprednih didaktičnih metod in s poudarkom na praktičnem delu, zaznavanju in opisovanju vin ter njihovi harmoniji z jedmi. Nivo znanja, ki so ga novi sommelierji prikazali na izpitu in spoštljiv odnos do vina skozi ves izobraževalni proces sta navdušujoča. Izobraževanje se je zaključilo s celodnevno strokovno ekskurzijo in podelitvijo sommelierskih diplom in insignij ter svečano večerjo, ki je potekala v Grand hotelu Primus na Ptuju. Novi termini izobraževanja Sommelier I. stopnje so razpisani v prihodnjem letu v Ljubljani in Mariboru. Vsa razpisana izobraževanja so objavljena na www.sommelier.si.

Svečano sommeliersko kosilo
Svečano sommeliersko kosilo

Robert Puklavec, izjava predsednika Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije

Program izobraževanja Sommelier I. stopnje, ki ga je pripravil Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino, je usklajen in potrjen na najvišjih organih društva. Vse sommelierje I. stopnje, ki uspešno zaključijo izobraževanje na Sommelier.si Academy, sprejmemo v Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije. Sodelovanje novih sommelierjev v društvu je izjemno pomembno, saj predstavljajo izobražen »podmladek«, ki usmerja smer kulture vina v Sloveniji. Člani društva vsako leto sodelujemo na različnih sejmih, prireditvah in dogodkih. Pomemben je del, kjer skrbimo za pridobivanje dodatnih znanj obstoječih sommelierjev in za njihovo osveščenost o trendih v stroki. Vsako druženje članov poskušamo pripraviti zanimivo, kar se kulinarike ter vinske spremljave tiče. Zavedamo se, da se moramo kot sommelierji neprestano izobraževati in slediti novostim na strokovnih področjih, zato posebno pozornost namenjamo znanjem od trte do kozarca, o vinogradništvu, vinarstvu, kulinariki ter njihovemu druženju.

 

Dejan Baier, Slovino Institute direktor
Dejan Baier, Slovino Institute direktor

Dejan Baier, izjava direktorja Zavoda SloVino

Znanja, ki jih slušatelji pridobijo tekom študijskega programa na Sommelier.si Academy, so skrbno izbrana, vključujejo moderne didaktične pristope in vrhunske predavatelje. Obilica vodenih pokušenj in treningov, ki so v veliki meri praktično naravnani, pri slušateljih zagotovo prebudijo še večje zanimanje za vse, kar je povezano z vinom in hrano. Vinsko kulinarična znanja in veščine, povezane z vinsko kulturo, ter njihov prenos v prakso, so esencialni del poslanstva Sommelier.si Academy. V Zavodu SloVino se že vse od leta 2000, skupaj z izjemno skupino sodelavcev, sistematsko trudimo za dvig kulture omizja ter za osveščenost o temah, povezanih z vinom in hrano. V izobraževalne procese vključujemo vrhunske strokovnjake, ki izjemno zakladnico znanj nesebično delijo s sodelujočimi na naših izobraževanjih, predavanjih, delavnicah, treningih strežbe in degustacijah. Ponosen sem na novo generacijo sommelierjev I. stopnje, ki je pokazala izjemno raven znanja. Velika prednost je nov modularni sistem izobraževanj, ki se za ljubitelje prične pri tri urnem tečaju Mini sommelier in nadaljuje z 28 urnim tečajem Sommelier ljubitelj, ki že predstavlja prvi semester 80 urnega izobraževanja Sommelier I. stopnje. Slednji je prvo okno v profesionalni sommelierski svet. Sommelierji smo zastavonoše in vzor ostalim pri čaščenju kulture vina ter ko gre za znanje in spoštovanje žlahtne kapljice in pripadajoče kulinarike.

 

 

Dodatne informacije: Dejan Baier, dejan@baier.si031766000